Serowarnia

Tradycja hodowli krów oraz przetwórstwa mleka w Ślesinie jest ściśle związana z rozwojem folwarku ślesińskiego i liczy sobie blisko 200 lat. Już za czasów Hrabiny Potulickiej znajdowała się tutaj mleczarnia, w której wytwarzano znane w całej okolicy przetwory mleczne takie jak domowe masło, śmietana oraz sery.

Spadkobiercą tej tradycji jest dziś serowarnia, która mieści się w dawnych zabudowaniach folwarcznych. W niedużym budynku, w sąsiedztwie obór znajdują się urządzenia do warzenia prawdziwego wiejskiego nabiału. Wszystkie wyroby wytwarzamy tak jak dawniej ze świeżego mleka krowiego zaraz po udoju. Mleko wykorzystywane do produkcji pochodzi od krów z własnej hodowli, więc wielkość produkcji jest ograniczona. Mamy także stałą kontrolę nad jakością mleka, co ma ogromne znaczenie dla smaku serów, masła, twarogów, jogurtów i wielu innych przysmaków.

Prawdziwą perełką gospodarstwa, z której jesteśmy niezwykle dumni, jest dojrzewalnia. Urządziliśmy ją w liczących ponad sto lat piwnicach folwarcznej stodoły. Została ona wybudowana w 1890 roku, a jej konstrukcja i kształt zachowały się do dzisiaj. Fundamenty i część podziemną stodoły wykonano z kamienia polnego, natomiast ściany z czerwonej cegły. Stropy piwniczne zostały skonstruowane przy wykorzystaniu sklepień kolebkowych, a całość podtrzymują okazałe, ceglane filary. Panująca tutaj wilgotność oraz temperatura tworzą idealne warunki do dojrzewania serów. Leżakują one na brzozowych deskach i są regularnie pielęgnowane przez serowara.

©2024 Spiżarnia Hrabiny • Wykonanie ZUE GRABINSKI

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

Create Account